Saara Lång "Järki ja tunteet"

Suomalainen nainen

  • Suomalainen nainen

Suomalainen nainen

Suomessa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906, kolmantena maana koko maailmassa. Täällä pohjolan perukoilla ”Suo, kuokka ja Jussi” ei ole yksin ihan riittänyt. Myös naisten työpanosta on tarvittu ja arvostettu.

Suomessa nainen saa näkyä ja kuulua. Kun nainen puhuu, häntä kuunnellaan. Välillä suomalaista naista jopa moititaan siitä, että hän olisi työntämässä suomalaista miestä tossun alle. Vähän ristiriitaista, jos samalla ajatellaan, että eteläeurooppalaistyyppinen macho-meininki se vasta olisi jotain upeaa ja henkeäsalpaavaa?

Suomalaiseen naiseen vetoaa kuitenkin parhaiten se tietty vaatimattomuus ja toisen huomioon ottaminen, mikä suomalaiselta mieheltä tulee ihan luonnostaan. Osa sitä kuuluisaa suomalaista sisua. Kun päätetään, mitä tehdään, se tehdään, eikä jäädä miettimään, kuka tekemiseen voi osallistua. Kaikki kynnelle kykenevät, kukin parhaansa mukaan. Eikä tekemisen palkka ole oman egon pönkittäminen, vaan valmis lopputulos.

Ulkomailla asuneena ja aikaa viettäneenä eron muunlaiseen kulttuuriin huomaa. Opiskelijoiden bileissä, nuori nainen esittää kommenttinsa miesporukassa, kommentti jää huomiotta ja keskustelu jatkuu. Kansainvälisessä kokouksessa vanhempi miesprofessori esittelee nuoremman, poissaolevan naiskollegansa työtä ja esityksen päätteeksi näyttää kuvan tutkijasta pyörittäen laserpointteria naisen rintojen päällä. Ja niin edelleen. Turha edes mennä esimerkkeihin, mitä naisen paikan osoittaminen voi pahimmillaan olla.

Suomessa, jo keski-iän saavuttaneena ja työelämässä pitkään vaikuttaneena naisena olen tottunut siihen, että omia aikaansaannoksia ja tekemisiä ei koko ajan kyseenalaisteta. Siksi onkin herätys huomata, kuinka nopeasti savu alkaa nousta korvista, kun muutama toisenlaiseen kulttuuriin kasvanutta pojankloppia astelee kadulla vastaan niin, että naisen kuuluu väistää katuojaan heidän tieltään…

Vaikka monikulttuurisuus toisi rikkautta, niin joistakin asioista kannattaa pitää kiinni.

 

Saara Lång

perussuomalainen nainen, eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat